Probleemid värbamissektoris

18.10.2023 22:26:42
Möödunud pandeemia valguses on mitmed probleemid lahenenud, kuid osa ka paigale jäänud. Stolitsa.ee lehele antud intervjuus selgitas Iren Tomski tööturu hetkeolukorda ning probleeme värbamissektoris. 

Iren Tomski, värbamisagentuuri CV Partner asutaja, koolituskeskuse 1Koolitus kaasasutaja ja karjäärinõustaja, ütles, et värbamisprobleem on teravnenud hotelli- ja restoranisektoris, tervishoiusektoris ja müügisektoris (eriti tehnilises sfääris).

Selle aasta esimesel poolel oli töökuulutustes pakutav keskmine brutopalk 15 protsenti kõrgem kui kaks aastat tagasi. Irene Tomski ütles portaalile Stolitsa.ee päevateemat kommenteerides, et värbamine on Eestis juba ammu terav probleem, kuid pärast pandeemiat on see muutunud veelgi hullemaks:

"Kuna ma olen värbamisfirma CV PARTNER juht, tulevad tööandjad üha sagedamini minu juurde inimeste värbamise probleemiga ja toovad välja, et nii rasket olukorda töötajate leidmisel ei ole varem olnud. Palgakasv on kahtlemata seotud sellega, et paljudes valdkondades on lihtsalt võimatu leida spetsialiste. See probleem on Eesti turul olnud juba pikka aega, kuid pärast pandeemiat on see muutunud eriti teravaks.

Eriti teravaks on muutunud värbamisprobleem hotelli- ja restoranisektoris, tervishoiusektoris ja müügisektoris (eriti tehnilises müügis).

Kuna ma olen ka karjäärinõustaja ja hotelli- ja restoranitööstuse inimesed tulevad sageli minu juurde nõustamisele, siis paljud neist on ikka veel väga pahased oma tööandjate peale, sest Covidi pandeemia alguses visati paljud lihtsalt tänavale ilma hüvitise või toetusvõimalusteta. Kahtlemata oli see paljudel juhtudel meeleheitest, kuid kindlasti oli ka tööandjaid, kes lihtsalt kasutasid olukorda ära. Teisisõnu, paljud selle sektori tööandjad on sellise käitumisega oma maine igaveseks ära rikkunud ja nüüd, kus kõik on avatud, on neil suur probleem värbamisega ja seetõttu peavad nad selles sektoris palku tõstma. Lisaks sellele kardavad paljud hotelli- ja restoranisektori töötajad lihtsalt tagasi tulla, sest ei ole teada, mis sügisel juhtuma hakkab.

Teine probleem tööjõupuudusega on see, et need, kes saavad Töötukassast hüvitist, ei kiirusta tööle minema. Selle põhjuseks on uskumatult soe suvi ja see, et inimesed tahavad ümber õppida ja elukutset vahetada.

Tahaksin juhtida tähelepanu sellele, et praegu on eriti populaarseks muutunud digitaalsusega seotud ametid, mis võimaldavad töötada internetis. Seda näitab suur huvi digitaalsete elukutsete vastu kursustel, mida me 1-Koolituses korraldame.

Peaksin ka märkima, et müügispetsialiste, eriti tehnilistes müügitöödes, on väga raske leida. Kandidaadid lihtsalt ei reageeri kuulutustele ja me peame palju töötama nendega, kes ei otsi aktiivselt tööd. Tööandjad on tänapäeval kindlasti muutnud oma nõudmisi, vähesed on valmis võtma noori spetsialiste ja neid koolitama, sageli tahavad nad saada töötajat oma valdkonnast. Seetõttu on palgad selles valdkonnas kindlasti tõusnud, sest spetsialiste tuleb lihtsalt välja osta."

*Esineja arvamus ei pruugi kattuda portaali Stolitsa.ee toimetuse seisukohaga.







CV PARTNER